Av en slump korsade Kickstarterkampanjen för boken Ur varselklotet (Tales from the Loop) av Simon Stålenhag och jag vägar. Direkt när jag såg bilden ”Fjärrhandske” bestämde jag mig för att stödja kampanjen. Den talade till mig och min sci-fi-drömmande uppväxt i en liten förort till Malmö på åttiotalet.
Konstnären, musikern och datorspelsutvecklaren Simon Stålenhag (f. 1984) växte upp utanför Stockholm på mälaröarna. Som barn fascinerades han av fåglar och ur fågelböckernas illustrationer startade inspirationen att börja teckna fåglar. Landskapsmålare som Lars Jonsson och Gunnar Brusewitz inspirerade att utveckla konstnären och det var först i vuxen ålder som Simon började placera robotar och flygande farkoster i sina motiv.
Det stora genombrottet för Stålenhag kom när nättidningen The Verge i augusti 2013 publicerade hans målningar som snabbt delades över 50.000 gånger. Bilderna föreställer ”svenskt kulturlandskap från 80-90-tal befolkat med robotar och dinosaurier” som sedan gavs ut som konstbok med titeln Ur varselklotet av förlaget Fria Ligan nästa höst.
Stålenhag skapar sina målningar på dator med hjälp av digitalt ritbord i en stil som efterliknar olje- eller akrylmålningar. Stilen är banbrytande blandning av vardaglig hyper-realism och futuristisk sci-fi som får tankarna att vandra åt Blade Runner och datorspelet Half-Life 2. Hans bilder och berättelser om en dystopisk framtid har gjort honom väldigt eftertraktad. The Guardian rankade Ur varselklotet som en av de tio bästa dystopiska berättelserna tillsammans med filmen Gattaca av Andrew Niccols och Franz Kafkas Processen.
Passagen (The Electric State) är den tredje konstboken från Stålenhag och även den här har skapats genom en kickstarterkampanj. Den andra boken, Flodskörden (Things from the Flood), och den första boken är jordade i Sverige med hög igenkänningsfaktor för oss som växte upp på 80-90-talet. I Passagen beger vi oss till ett dystopiskt USA år 1997 och vi får följa tonåringen Michelle och den gula roboten Skip på en resa till västkusten. Ett samhälle i förfall där företaget Sentre erbjuder en en hjälm som kopplar ihop medvetande hos en mänsklighet som valt bort verkligheten.
Successivt får vi ledtrådar i Michelles egen historia. Varför hon inte använder hjälmarna och därför de senaste sju åren varit en utomstående betraktare av människor som passiverats till en digital värld. I en stulen bil färdas de genom en amerikansk dystopi med farkostkyrkogårdar, drönare och flimrande reklamskyltar. Människorna som befolkar Passagen är uppkopplade zombies och likt filmen The Bodysnatchers räds man att väcka den björn som sover. För de är uppkopplade mot något outtalat och skrämmande. Vi befinner oss i ett groteskt högteknologiskt konsumtionssamhälle i förfall och vi får vandra genom skräpet som återstår.
Att intresset från Hollywood har varit stort redan sedan Ur varselklotet har inte varit någon hemlighet. Filmrättigheterna till boken Passagen har sålts till Russo Brothers Studio, kända för TV-serien Community, Captain America samt Avengers: Infinity Wars. När Passagen blir film kommer förmodligen Andy Muschietti att regissera med Simon Stålenhag som exekutiv producent. Muschietti är högaktuell med första delen av Det med Bill Skarsgård huvudrollen som den otäcka clownen Pennywise.
Passagen är mörkare än de två föregående böckerna och kräver mer av läsaren att ha en relation till USA än böckerna i svensk miljö. Det som fängslar mig är blandningen av vardag och sci-fi i en alternativ verklighet. De majestätiska farkosterna och byggnaderna som befolkar hans landskap. Även om Stålenhags bilder är futuristiska är de i grund och botten vackra landskapsmålningar. Visserligen har svenska villaområden bytts ut mot amerikanska, menändå träffar Stålenhag mitt i prick. Köp boken, lyssna på hans Vangelisinspirerade soundtrack The Electric State och önska att filmatiseringen kommer så snart som möjligt.
Samtliga bilder: Simon Stålenhag och Fria Ligan